| Tilbake |


 

Jonas Wessel Crøgers møte med keiseren av Brazil
Dom Pedro II
1855

Dagboken fortæller bl.a. om en aapning av senatet som foregik under en enestaaende pragtudfoldelse.

"Foran senatet var der opstillet militær i forskjellige slags uniformer, tilfots og tilhest. Senatorene, som ankom efterhvert kjørende i flotte ekvipager, var iført bronze-sko, røde strømpet og sorte vide silkehatter med broderinger.

Indenriksministeren kom kjørende i straalende vogn trukket av seks mulæsler. Like efter kom en anden vogn, ledsaget af løpere paa begge sider og ridende baade foran og efter.

"Er dette keiseren?" spurte jeg en tilskuer. "Nei, det er utenriksministeren".

Derefter kom en stor og skinnende ekvipage, ogsaa trukket af seks mulæsler og omgitt av en mængde stakaandede løpere, bærende hellebarder og antrukket i graa gammeldagse sølvdekorerte livreer. Baade foran og bak vognen stod glimrende antrukne lakeier.

"Dette maa være keiseren", sa jeg. "Nei", var svaret, "det er finansministeren."

Derefter kom en lang række med glimrende kjøretøier. Tilslut kom der en særlig stor ekvipage trukket av otte hvite mulæsler. Guld og sølv glimtet, hvite fjær vaiet, trompetene gjaldet, det var Hendes Majestæt Keiserinden med sine hofdamer; hun kom for at overvære den høitidelige aapning av den lovgivende forsamling.

Fem minutter senere kom keiseren selv kjørende i sin vældige ekvipage trukket av otte prægtige hester, og omgitt av en mængde militær, lakeier og hofmænd. Inde i vognen sat keiseren alene, blond, blaa-øiet og ung med sit scepter i haanden. Saasnart han var passert styrtet jeg hjem til mig selv. Jeg hadde set mere pragt end jeg kunde samle."

Crogers dagbok fortæller derefter om audiensen hos keiseren og om mottagelsen i hans palads i Botafoga, hans introduktion til indenriksministeren senor Pedeire, om samtalen med kolonisations-sekretæren i den brasilianske regjering Filazarrao og om overdragelsen til sit eget navn av 800.000 maal jord langs elven Cabadon i Joinville for den skulde forbeholdes norske utvandrere.  

Avisutklip, udatert, utlånt av Jan Crøger og Gudrun Crøger Rafsol

Innskrevet

Åge Skjelborg dec. 2001